RCS – hvorfor, hvordan og hvornår?

Mange har efterhånden hørt om Rich Communication Services (RCS), som den næste generation af SMS og MMS. I April 2018 afslørede Google deres planer om at udnytte RCS-teknologien til at sende beskeder. Planen med RCS skulle være at give brugeren en komplet besked/chat funktion uden at skulle downloade forskellige apps o.lign.

Telebranchen har i mange år talt om RCS-funktioner og der er nu enkelte teleselskaber som allerede understøtter teknologien, men mange som endnu ikke er med på bølgen, selvom RCS teknisk set er en branchestandard.

RSC-teknologien åbner for mange af de samme muligheder som kan ses i både Facebook Messenger, WhatsApp og iMessage. RCS vil formentligt understøtte ting som formularer, knapper, videochat og afsendelse/modtagelse af billeder i bedre kvalitet og mange andre spændende funktioner.

Men hvis RCS er den nye generation af SMS, hvorfor har vi så ikke fået det endnu? Og hvad skal der til, før vi får det?

Nogle af de store udfordringer er, at teleselskabernes netværk skal understøtte teknologien og at de enkelte enheder skal opdateres, så de kan benytte de nye funktioner. Det er en af de helt store kabaler der skal løses for at alt går op i en højere enhed.

Det har indtil videre været teleselskabernes ansvar at beslutte, hvornår de ville ”tænde” for RCS – det har været deres initiativ, ikke Googles. Google har fra starten vist stor interesse og arbejdet hårdt for at udvikle og opdatere deres services så de kan understøtte RCS.

Ifølge The Verge, er Google allerede begyndt at rulle RCS-funktioner ud på diverse Android-telefoner og forbrugere i Frankrig og Storbritannien kan benytte deres RCS-funktioner i besked-applikationen, hvis brugeren, vel at mærke, tænder for Google-chat funktionerne. Google forventer løbende at rulle lanceringen af RCS ud i andre lande, til sidst globalt på alle android-telefoner.

Det er vist ikke gået helt som Google havde håbet på – teleselskaberne har ikke arbejdet så hurtigt som Google ville ønske det. Det betyder at RCS understøttelsen er lagt direkte ind i Android telefonerne, så det kan bruges uafhængigt af teleudbydere.

RCS bliver dermed stille og roligt rullet ud, men betyder det så, at det virker?
Nej ikke rigtigt, i hvert fald ikke endnu, men det kan det komme til.

Hvornår kommer RCS til Danmark?

Danmark står desværre aldrig forrest, når de nyeste teknologier og services bliver rullet ud. Nationer med flere indbyggere end vi kan prale af, bliver oftest prioriteret højere. Derfor skal vi nok væbne os med tålmodighed lidt endnu.

De fleste brugere i Danmark med nyere Android-telefoner har allerede Google Messages, som er Googles standard besked-app. Dog får vi i Danmark, hvis man under indstillinger slår chat-funktionen til, en besked om, at servicen endnu ikke er tilgængelig. For at Androidbrugere kan benytte RCS, kræver det, at telefonerne skal understøtte RCS Universal Profile og at teleselskaberne selvfølgelig skal understøtte funktionerne.

RCS er fuldt tilgængeligt på Androidtelefoner i Frankrig og Storbritannien, og bruges formentligt som pilotprojekt til at fejlrette og videreudvikle servicen. En af de større udfodringer og kritikker der er af Googles RCS-funktion lige nu er, at der ikke er end-to-end kryptering på beskederne.
I dag hvor der i højere grad end før er fokus på privatliv og sikkerhed er kryptering et vigtigt element, og det er bl.a. noget af det, som gør WhatsApp og Signal populære. Google lover at beskederne bliver slettet fra deres servere det øjeblik de er leveret til modtageren, men det er stadig ikke en idéel løsning.

Men hov… Google og Android… Jamen hvad så med de 25% af de globale smartphone ejere der har iPhone? Godt spørgsmål – det vil tiden vise, men mon ikke, hvis RCS bliver det helt store, at teleselskaberne kan tvinge Apple til at gøre RCS tilgængelig på deres enheder?

Vil RCS være SMS’ens død?

Nej, det vil den ikke. En af SMS’ens fordele er, at modtageren ikke er afhængig af at have internetadgang i modsætning til mange af funktionerne, der er forbundet med RCS. Vi vil således fortsætte med både SMS og RCS. Understøtter en mobiltelefon ikke RCS, så konverterer vores system en RCS-besked til en almindelig SMS. Derfor vil der også i fremtiden være behov for at have en SMS-gateway.

Vil du gerne vide mere om sikker RCS, er du velkommen til at kontakte os.

Mange gode hilsner,
Computopic

da_DKDansk